Onderwerp: Re: NPK-AV 15-9-2011 (recht op zelfbeschikking?)
Van: Rik Min <r.min@hetnet.nl>
Datum: Mon, 12 Sep 2011 16:01:58 +0200
Aan: een aantal politieke vrienden

Beste collega's/kameraden,

Ik heb Anja Meulenbelt over 'het recht op zelfbeschikking' vandaag op haar website over onze bijeenkomst van zaterdag, het volgen geschreven:

Staten hebben ook recht. Niet alleen volkeren hebben recht. Staatsrecht gaat zelfs voor volkerenrecht! Zeker in de kwestie Palestina en het recht op een joodse staat.
      Het zelfbeschikkingsrecht van volkeren - waar je het in je verslag van zaterdag op je website over hebt - is niet helemaal het punt waar het om draait. Dat is niet zo maar een recht. Begrijp me niet verkeerd. Ik probeer dat al 20 jaar aan iedereen die dat wil weten netjes uit te leggen. Marx en Lenin hebben dat recht niet zo zeer voor ‘volkeren’, maar voor ‘staten’ (landen) gedefinieerd: “het recht jouw land te bevrijden van westerse kolonisators” zoals dat waren: Groot Brittannië (met Zuid Afrika, Zimbabwe, etc.), Frankrijk, Portugal, Nederland (met Indonesie), België (met Congo), Japan, Spanje en dergelijke.  Joegoslavie en de Sovjet Unie hebben rond 1990 laten zien dat ‘je beroepen op dat recht’ niet zo maar klopt en niet zo maar ‘een recht’ is; zeker niet in een met moeite opgebouwde eenheidsstaat zoals de staat Palestina is/was voor tientallen godsdiensten/volkeren/identiteiten. Het zelfbeschikkingsrecht waar het in 1948 WEL om ging en nog steeds gaat, is dat de gezamenlijke - toenmalige - inwoners van allerlei pluimages in het mandaatgebied Palestina (zeg maar ‘het Heilige Land’), in 1948 het recht hadden hun kolonisator te bevechten en het zionisme (als afscheidingsbeweging) te bestrijden. Dat recht heeft de PLO, de echte Palestijnen, dus de progressieve Christenen, joden en Arabieren, nog steeds. Christenen, joden en arabieren vechten daarin nog steeds zij aan zij tegen een groep die dat land of een deel van dat land voor zichzelf wil hebben (de zionistische beweging). Die groep heeft geen recht zich op DAT recht te beroepen. Zeker niet ten opzichte van het recht van de bewoners van het mandaatgebied Palestina. Het recht van al die bewoners/inwoners, van zeg maar ‘het Heilige Land’, gaat boven het recht van een bepaalde groep (het joodse volk?) voor en bepaald deel van een land. Zeker niet als de meerderheid daar TEGEN is.

Daarvan akte.

Rik Min